Oefeningen

DARES regio Limburg oefent in het veld mei 2023

Onder een stralende zon heeft DARES regio Limburg op zaterdag 27 mei een oefening in het veld gehouden. Een schitterende locatie was gevonden bij de Van Tienhovenmolen in Wolfshuis bij Bemelen in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Toevalligerwijs is de molen bij aanvang van de oefening bezocht door een colonne van een tiental militaire voertuigen uit wereldoorlog 2 met daarin een aantal betrokken veteranen t.b.v. Memorial Day.

Dankzij de bereidwillige medewerking van de molenaar, zijn familie en collega’s is een volledig werkend veldstation voor korte golf en VHF/UHF opgebouwd. Het station was operationeel
“off-grid” op de meegebrachte accu’s. Er zijn enkele succesvolle verbindingen gemaakt met lokale als internationale stations door operators Jeroen PD4JD en Ron PE1MIK. De modus die werd geoefend is Phone en WINLINK. Technisch en moreel werden zij ondersteund door Theo PA3CBH, Tom PC5D en Roberto PD0DX. Ter ondersteuning hebben Peter PG5E en Louis PA1LOU de regio vanuit hun thuissituatie ondersteund door “on the air” bereikbaar te zijn als WINLINK-gateway.

Het is een leerzame en aangename oefening in het veld geweest, waarbij beide operators te maken kregen met de nodige leermomenten. Bijvoorbeeld een verlengsnoer met de goede (randaarde)stekker meenemen! De velddag werd afgesloten samen met de XYL’s onder het genot van een heerlijke BBQ en onderling QSO.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde oefening in het veld. DARES regio Limburg kijkt uit naar een vervolg van de oefening en BBQ.

Oefening Unity 2020

Details in PDF:

Internationale oefening met B-EARS:
DARES regio’s 20, 21 en Limburg (23&24) plannen een internationale oefening met de Belgische collega’s van DARES, de B-EARS.

Tijdens deze oefening zal er gebruik gemaakt worden van Phone (HF/VHF/UHF) en ook de digitale mode Winlink (packet/VARA/pactor).
Deze oefening zal meerdere oefendoelen kennen. Deze worden later gepubliceerd.
Als voorbereiding kan de meterkastkaart, berichtenformulier en de software DWS gebruikt worden.
Informatie is terug te vinden op de website van dares.nl of limburg.dares.nl

Meedoen? Graag zelfs! Stuur dan een bericht aan de regiocoördinator. Tijdens de oefening wordt rekening gehouden worden met COVID-19.